2013. január 27., vasárnap

THOUGHTS

Minden ember, nő és férfi vágyik arra, hogy szép legyen, hogy a többi ember szépnek tartsa, megfeleljen a társadalmi elvárásoknak. De mik ezek? Mitől függnek ezek az elvárások? Honnan alakulnak ki? Senki nem tudja, mégis erről szól, e körül forog szinte az egész életünk, hogy megfeleljünk nekik. Hiszen ha nem így lenne, mégis miért járnánk fodrászhoz, vásárolnánk új, divatos ruhákat, sminkelnénk magunkat, vagy például miért borotválnák magukat a férfiak? 
Azt hiszem nincsen ezzel semmi probléma, természetes dolog, alapvetően megvan bennünk a megfelelési vágy. 
A probléma az értékrendek felcserélődésével és az adottságok kihasználásával van. Mióta helyes az, hogy mondjuk a 7-8-os kislányok hajfestéssel, sminkeléssel, vásárlással és a magánéletük kiteregetésével próbálnak széppé válni és feljebb jutni a "ranglétrán"? A szépség fogalma szépen lassan leszűkült a külső, a külalak szépségére, olyanokra, amik alapján megítéljük a másikat és nem vesszük észre azokat az apró dolgokat, amik tényleg azok: a hullámzó víz, a hó gyönyörű csillogása sötétben,  őszi fákon az ezerféle színárnyalat, a szökőkút csobogásának hangja, a tücsökciripelés, vagy például a jégvirág az ablakon télen, kora reggel. Olyan korban élünk, amiben a facebook és twitter fontosabb minden másnál, a normális emberi kapcsolatoknál. Ezekkel és a saját szépségünk túlgondolásával foglalkozunk ahelyett, hogy kinyitnánk a szemünket és meglátnánk azt, ami valóban szép, a csodákat
Első dolgom lesz megtanítani a gyermekemnek, hogy lássa, ne csak nézze a dolgokat, hogy észrevegye bennük a szépséget, még ha csak egy flakon vízről is van szó. Megtanítom majd neki, hogy mi az igazán fontos: a család, a barátok és a szerelem. Hiszen egyetlen dolog van, ami igazán gyönyörűvé tud varázsolni egy nőt bárhol bármikor: ha szeret és viszont szeretik. El fogom neki mondani, nem attól fog széppé válni, hogy milyen ívben van kiszedve a szemöldöke, vagy hogy illik-e a körömlakkja a ruhájához. Akkor válik azzá, amikor szeretni fog és boldog lesz, mert akkor rákerül az arcára az egyetlen kiegészítő, ami sosem megy ki a divatból, és gyönyörűvé teszi. Mosolyogni fog.
Cherry

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése